Investering i kryptovaluta – køb Bitcoin eller Ethereum?

Udgivet: 30. juni 2017
De fire store kryptocoins netop nu. Ripple, Ethereum (Ether), Bitcoins og LiteCoin.

I de seneste dage har kryptovalutaen bitcoins igen slået ny kursrekord! Havde du købt bitcoins for 250 koner i 2010, havde du i dag haft over 100 millioner danske kroner. Men hvad er i historien bag bitcoins, og er de stadig værd at investere i? Eller skal man som investor hellere prøve at købe kryptovalutaen Ethereum?

I 2009 skete der noget på valutamarkedet, der fik traditionelle investorer til at slå ud i en høj latter. En ny valuta kaldet Bitcoin dukkede pludselig op fra internettets digitale dyb. Ikke nok med, at valutaen slet ikke eksisterede i fysisk form – ingen vidste heller, hvem der havde skabt den eller hvem der præcis havde kontrollen med den.

Hvem i alverden kunne tage den slags alvorligt?

I begyndelsen var det da også kun IT-nørder, der brugte møntfoden, og en af de første fysiske køb bestod i bestilling af 2 pizzaer fra Papa John’s pizza for præcis 10.000 Bitcoins. Det skete i året 2010.

Nu tog tingene imidlertid fart for den nye betalingsenhed. Internettet havde helt oplagt brug for en møntfod, der var langt mere fri og fleksibel end traditionel valuta, og som samtidig kunne passere frit over landegrænserne. Måske var Bitcoin virkelig en del af svaret?

Har du lyst til at handle ethereum, bitcoins og andre kryptocoins? Vi samarbejder med en handelsplatform, hvor du kan spekulere i prisudviklingen på Bitcoin Future, Ripple, Litecoin og Ethereum samt mange flere

Du kan danne dig din egen mening om markedet og gå enten kort eller lang i f.eks. bitcoins via MarketsX Handelsplatformen.

Platformen er godkendt af de europæiske tilsynsmyndigheder, og du kan derfor trække evt. overskud ud til danske banker.

De digitale mønter fik samlebetegnelsen kryptovaluta eller kryptocurrencies, og den første Bitcoin-børs, MtGox, blev etableret samme år som pizza-købet. Pludselig havde Bitcoin en officiel værdi og var åben for handel og investering.

Dengang havde 10.000 Bitcoins den samme værdi som ca. 40 USD. I dag – syv år efter det famøse pizza-køb – ligger værdien af 10.000 Bitcoins på omtrent 20 millioner dollars. Prisudviklingen har mildest talt fået latteren til at forstumme blandt traditionelle investorer, og i dag ses kryptovaluta som en vigtig del af internettets fremtid.

Spørgsmålet er nu bare, hvordan og under hvilke navne kryptovaluta engang vil træde helt ind i de voksnes rækker? Disse to spørgsmål er helt essentielle, hvis man overvejer at investere i kryptovaluta på mellemlang eller lang sigt.

Kryptovaluta er en samlet betegnelse for alternative valutaer som Bitcoin, Ether, Litecoin og flere andre. De fleste er baseret på blockchain-teknologien, og der er på nuværende tidspunkt over 1300 digitale valutaer.

Investering

Hvis du vil investere i prisudviklingen for bitcoins, kan det for eksempel ske hos handelsplatformen eToro. Du kan følge nedenstående video-guide:


Hvad er kryptovaluta?

Både Ether og Bitcoin er såkaldte kryptovalutaer. I dag findes over der 1300 digitale valutaer, og fælles for de fleste er, at de ligesom Bitcoin er baseret på den såkaldte blockchain-teknologi. Det betyder, at betalingerne valideres af et netværk af computere, og at mellemmænd såsom banker eller kort-udstedere ikke længere er nødvendige. Denne mangel på mellemmænd gør de digitale valutaer særdeles fleksible – især i forhold til udveksling af værdi i forbindelse med f.eks. kunstig intelligens, der kan udvikle sig voldsomt i fremtiden.

Ud af de 1300 digitale valutaer findes der i dag dog kun to, der for alvor har opnået udbredelse. Det drejer sig om Bitcoin med en samlet markedsværdi på over 319 milliarder dollars samt Ethereum (også kaldet Ether) med en markedsværdi på næsten 70 milliarder dollars. Men andre er på vej.

Hertil kommer en vild underskov af andre kryptocurrencies, der omtales og hypes med jævne mellemrum, og som risikoivrige tradere jævnligt kaster penge efter i håbet om at ramme en ny type Bitcoin, der kan stige med samme afsindige vækst som den oprindelige ægte vare. Det drejer sig først og fremmest om LiteCoin og Ripple samt boblere såsom Dash og Zcash.

Hver digital valuta har sine helt egne tekniske kendetegn, der ifølge udviklerne og investorerne kan bane vejen for, at netop deres ”mønt” bliver fremtidens digitale valuta.

I denne artikel vil vi dog nøjes med at analysere investeringsmulighederne i de to største, henholdsvis Bitcoins og Ethereum. Hvad er potentialet og hvad er risikoen i de to kryptovalutaer?

Har du lyst til at handle ethereum, bitcoins og andre kryptocoins? Vi samarbejder med en handelsplatform, hvor du kan spekulere i prisudviklingen på Bitcoin Future, Ripple, Litecoin og Ethereum samt mange flere

Du kan danne dig din egen mening om markedet og gå enten kort eller lang i f.eks. bitcoins via MarketsX Handelsplatformen.

Platformen er godkendt af de europæiske tilsynsmyndigheder, og du kan derfor trække evt. overskud ud til danske banker.

Grundlæggende data

For at komme i betragtning som en seriøs investeringsmulighed skal markedsværdi, handelsvolumen samt udbredelsen være i orden. For Bitcoin og Ethereum ser disse data dags dato (18. dec 2017) ud som følger:

Bitcoin: Markedsværdi: $321.382.692.632, volumen: $13.246.500.000
Ethereum: Markedsværdi: $71.120.094.013 , volumen; $2.304.550.000

Hermed ligger Bitcoin og Ethereums samlede værdi højere end de fleste virksomheder i verden, bortset fra nogle få.

Du kan se opdaterede data her.

Hvad angår udbredelsen af Bitcoins, så er valutaen allerede accepteret som betalingsmiddel i hundredvis af internationale virksomheder. Det drejer sig blandt andet om fastfood-kæden Subway, computervirksomhederne Dell og Microsoft samt e-butikker såsom Shopify. Hertil kommer, at Japan netop har godkendt Bitcoins som betalingsmiddel, så tusindvis af japanske forretninger nu – i hvert fald officielt – accepterer Bitcoins.

Med hensyn til Ethereum, og den tilhørende valuta Ether, er den knap så udbredt som betalingsmiddel, men til gengæld er udviklingsprojektet omkring Ethereum som teknologi for nyligt blevet omfavnet af virskomheder såsom J.P. Morgan, Credit Suisse, Accenture, Deloitte, UBS og International Bank of Canada samt en håndfuld andre store multinationale selskaber, der er gået sammen i det såkaldte Enterprise Ethereum Alliance, der har til formål af udbrede, udvikle og modne teknologien omkring Ethereum.

Samtidig er flere og flere private investeringfonde dukket op, der er eksponerer sig helt eller delvist mod både Ethereum og Bitcoins.

I fremtiden behøves måske ingen mellemmænd, når der indgås bindende aftaler.

Teknologi

For at vurdere værdien og potentialet i at købe Ethereum og Bitcoins er det nødvendigt at kigge på den bagvedliggende teknologi. Begge valutuaer benytter sig af den såkaldte blockchain-teknologi, der er beskrevet her på siden. Der er dog væsentlig forskel på de to valutaer:

Bitcoin blev fra begyndelsen skabt som en slags digital guld. Udvikleren ønskede et pålideligt monetært system på linje med anerkendte valutaer, men fri for inflation, fysiske grænser og politisk intervention. Det drejede sig fra begyndelsen alene om at skabe en kryptovaluta. Bitcoin-systemet tillader i øvrigt kun 21 millioner Bitcoins, og der kan ikke komme flere til. Det betyder, at Bitcoin som udgangspunkt ikke skaber samme risiko for inflation som normal valuta. Opfinderen af Bitcoin er en anonym person kendt som Satoshi Nakamoto, der offentliggjorde sin opfindelse i 2008 og efterfølgende udgav systemet som open source i 2009. Satoshi Nakamoto er aldrig blevet identficeret.

Ethereum eller ether – derimod – handler som udgangspunkt om meget mere end valuta. Ambitionen er, at Ethereum kan udvikle sig til en slags verdenscomputer: Et blockchain-baseret programmeringssprog, der kan tilbyde ”smarte kontrakter” til hele verden, og decentrale applikationer, der kan arbejde på egen hånd, for eksempel sammen med kunstig intelligens. Ethereum tilbyder samtidig en kryptovaluta, der egentlig ikke hedder Ethereum, men derimod blot Ether. Ethereum-protokollen er opfundet af programmøren Vitalik Buterin i 2014, og sat igang via online crowdsalg i sommeren samme år.

Tilhængerne af Ethereum mener, at Ether kan opfattes som en videreudvikling af Bitcoin, og derfor langsomt, men sikkert vil slå ”den gamle” virtuelle møntfod af banen. Blandt andet er Etherereum skrevet i et mere kompatibelt computersprog i forhold til Bitcons. Sproget betyder blandt andet, at nye Ether-mønter kan skabes langt hurtigere end Bitcoins. Ethers inflation kan ændres over tid, da systemet stadig er under udvikling. De fleste regner med en inflation på omkring 1-2% om året.

Du kan læse mere om teknologien bag i artiklen Forstå bitcoins på fem minutter

Bitcoin fordele:

– Allerede kendt og udbredt
– Ingen inflation
– Alene en digital valuta
– Højere sikkerhed pga. sin enkelthed

Ethereum fordele:

– Avanceret blockchain, der kan udvides
– Turing-klomplet computersprog
– Hurtig overførsel

Umiddelbart kan det virke som en smal sag for Ethereum at slå Bitcoins på den lange bane, men så enkelt er det ikke. Med Ethereums systemets åbenheden over for ”smarte kontrakter” og eksterne applikationer, bliver Ethereum-motoren samtidig langt mere sårbart over for angreb. Et stort cyberangreb kan få virksomheder til at miste troen på Ethereum og være ødelæggende for værdien.

Har du lyst til at handle ethereum, bitcoins og andre kryptocoins? Vi samarbejder med en handelsplatform, hvor du kan spekulere i prisudviklingen på Bitcoin Future, Ripple, Litecoin og Ethereum samt mange flere

Du kan danne dig din egen mening om markedet og gå enten kort eller lang i f.eks. bitcoins via MarketsX Handelsplatformen.

Platformen er godkendt af de europæiske tilsynsmyndigheder, og du kan derfor trække evt. overskud ud til danske banker.

Dog kæmper Bitcoins også med visse indbyggede udfordringer i den originale kode, der gør systemet langsommere og langsommere. Samtidig er mange eksperter nervøse for, at langt størstedelen af ”mining” af nye Bitcoins foregår i kæmpe server-systemer i Kina. I teorien er der dermed risiko for, at Kina kan blokere for en række Bitcoin-accounts. Hertil kommer også, at Kina måske kan finde på at forbyde brugen af Bitcoins. Det vil fjerne en stor del af markedet, og dermed sandsynligvis få værdien af valutaen til at styrtdykke.

Værdien forsvandt fra Mt.gox-børsen

Børserne

Som investor i både Bitcoins og Ethereum har man desuden den udfordring, at kryptbørserne, hvor handlen med valutaterne foregår, virker særdeles usikre. Flere af børserne har været udsat for ødelæggende angreb. Mest kendt er angrebet på den japanske Bitcoins-børs Mt. Gox i 2014, hvor over 600.000 Bitcoins blev stjålet eller forsvandt.

Flere eksperter har desuden advaret mod, at kryptobørserne ikke er centraliseret eller tilstrækkelig reguleret. Det betyder, at de er nemme ofre for avanceret spekulation eller ekstreme psykologiske mekanismer.

”Velrenommerede børser såsom NYSE har maskinassisterede værktøjer, der kan håndtere handler fra millioner af mennesker og institutioner. Bitcoins og Ethereums handelsplatforme er ikke centraliserede, og der er ingen ”market makers”. Et meget tynd handelsmiljø kan skabe enormt motement, og følelser kan flytte kurserne langt nemmere end på de traditionelle børser,” skrev den store amerikanske investeringsside fool.com for nyligt.

Netop den risiko blev i høj grad illusteret i juni 2017, hvor en kæmpe handel i Ethereum på Gdax-børsen betød, at prisen på at købe Ethereum faldt fra 319 USD til 10 cent på en splitsekund. Faldet kunne dog ikke ses på andre børser, der handlede med kryptovaluta.

Som investor skal man derfor være klar til at tage betydelig risiko, hvis man vil investere i kryptovaluta. Til gengæld kan udviklingen i opadgående retning vise sig at være mindst lige så eksplosiv, hvis en af de to valutaer for alvor vinder indpas i samfundet.

Kryptovaluta er stadig i sin spæde start (læs Bitcoin i ekstrem momentum), og langt størstedelen af verdens befolkning kender endnu ikke til eksistensen. Det er derfor nærmest umuligt at forudsige kursudviklingen, hvis der pludselig sker et gennembrud.

Hvilken kursudvikling kan man forvente?

Flere business-universiteter har forsøgt at forudsige kursudviklingen, men hver gang ender forskningen med en forventning om relativt moderate prisstigninger. Det skyldes, at det er umuligt at tage højde for, hvad der vil ske, hvis der kommer et egentlig gennembrud for en af de mange kryptovalutaer. I rapport ”Bitcoins eller Ethereum – The million Dollars Question” fra Johns Hopkins Carey Business School, er konklusionen, at både Bitcoins og Ethereum kan forvente omkring 100% stigning over de næste 5 år.

For at illustrere, hvor svært det kan være at forudsige udviklingen, kan man læse en anden rapport fra Creighton University fra 2016 med titlen ”Ethereum vs. Bitcoins”. Her regnede researcherne med, at Etherum ville ramme en pris på 367 USD efter omkring 4 år. Den pris blev dog nået allerede året efter – i sommeren 2017.

Den digitale børs Kraken slog sig fornyligt sammen med The Economist for at undersøge, hvilken digital møntfod, der blev anset som mest lovende, Ethereum eller bitcoins. Spørgsmålet blev stillet til en række universiteter, og opgaven lød således:

”Du har en million dollars, som skal investes i bitcoins og ether. Du må ikke røre din investering i de næste 5 år. Hvordan vil du investere og hvorfor?”

Tretten amerikanske universiteter gik seriøst til opgaven, og studerede de to mønter ud for en lang række kriterier. Et enkelt universitet ville slet ikke investere i hverken Ether eller Bitcoins. Et andet ville lægge næsten alle pengene i bitcoins, og endnu et andet ville omvendt lægge hele investering i Ether. Samlet set blev resultatet imidlertid, at 55% af porteføljen blev lagt i bitcoin, og resten (45%) blev lagt i Ether.

Hvis du vil handle kryptocoins?

Hvis du ikke ønsker at eje kryptovaluta selv, men gerne vil spekulere i prisudviklineng, kan du f.eks. gøre det hos handelsplatformen Markets. hvor man både har mulighed for at købe Bitcoins, Ethereum, LiteCoin og Ripple.

Det er også en god idé at melde sig ind i en Facebook-gruppe om emnet, så du kan blive lidt klogere på, hvad kryptocoins er. Den største gruppe i Danmark er Denne kryptovaluta-gruppe.

Har du lyst til at handle ethereum, bitcoins og andre kryptocoins? Vi samarbejder med en handelsplatform, hvor du kan spekulere i prisudviklingen på Bitcoin Future, Ripple, Litecoin og Ethereum samt mange flere

Du kan danne dig din egen mening om markedet og gå enten kort eller lang i f.eks. bitcoins via MarketsX Handelsplatformen.

Platformen er godkendt af de europæiske tilsynsmyndigheder, og du kan derfor trække evt. overskud ud til danske banker.
Oversigt over artikler om kryptovaluta:

>>> Handelsplatform til at handle kryptovaluta
>>> Daytrader.dk's foretrukne kryptovaluta
>>> Bitcoin eller Ethereum?
>>> Køb Ripple (XRP)
>>> Køb Ethereum (ether)
>>> Køb NEO
>>> Forstå bitcoin på 5 minutter
>>> Invester i kryptovaluta via profitable tradere
>>> Køb bitcoin - sådan gør du
>>> Køb Stellar Lumens
>>> Køb Bitcoin Cash
>>> Køb Ethereum Classic (ETC)
>>> Køb Cardano ADA
>>> Køb EOS
>>> Køb DASH
>>> Kryptotrader viser vejen: 330% aflast i kryptovaluta


Preview af eToro:

image_pdfimage_print
Del denne artikel