Nanna er daytrader i London: “Det presser livet ud af folk. Men det er fedt”

Udgivet: 4. marts 2020

Der findes ikke mange professionelle daytradere i Danmark. Men en af de få kendte er nordsjællandske Nanna Fick, der afholder kurser og også skriver blog-indlæg her på daytrader.dk

I flere år har Nanna Fick kun handlet hjemme fra sin egen handelsstation, men i 2019 startede hun som såkaldt proprietary trader (prop-trader) i London. Daytrader.dk har interviewet Nanna Fick om livet som professionel prop-trader, og hvorfor hun har valgt det.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Hvad er egentlig prop-trading?

Proprietary trading er et job for daytradere, hvor man handler for virksomheder. Der findes mange forskellige former for kontrakter, men langt de fleste er baseret på provisionsløn. Jeg har en kontrakt, hvor jeg betaler for uddannelsen, hvorefter virksomheden lægger al kapital og også tager den fulde risiko. Jeg bliver dog afskediget relativt hurtigt , hvis jeg ikke lever op til de mål, der bliver sat.

Nanna Fick på arbejde

Hvorfor søgte du et job som prop-trader?

Jeg har tradet hjemmefra i flere år, men har kigget efter et professionelt miljø i nogen tid. I begyndelsen var udfordringen, at jeg simpelthen ikke var dygtig nok. Næste udfordring var, at der ikke rigtig findes den type jobs i Danmark. 

Da jeg havde vænnet mig til tanken om at søge mod udlandet, var næste problem, at det er virkelig svært at komme i betragtning til den type jobs. Man skal have en god og lang trackrecord som profitabel trader, og mange steder kræves det også, at man selv kommer med en betydelig kapital. Hos nogle virksomheder skal man selv betale for uddannelsen, hvorefter man kan få lov at handle for deres midler. Andre stiller krav om, at man selv funder sin konto, hvorefter virksomheden gearer kontoen, hvis man beviser, at man kan tjene penge. Aflønningen er typisk, at alle omkostninger bliver fratrukket profitten, og så tager virksomheden mellem 20 og 50% af den profit man kan lave. Så altså ren provisionslønning.

I september 2019 fandt jeg så endelig et job i London, hvor virksomheden lægger al kapital. Til gengæld bliver jeg hele tiden målt på min performance.

Aktuelle kurser med Nanna Fick (10% rabat)
Trading for begyndereKlik her for info
Trade via price-actionKlik her for info

Det lyder hårdt?

Ja, i begyndelsen var jeg meget nervøs, for at handle under de omstændigheder, for alle mine handler bliver overvåget minutiøst. Mine vilkår er sådan, at jeg får kontant afregning som en procent af de penge, jeg tjener. Samtidig bliver mængden af handelskontrakter, jeg kan handle for, sat op eller ned afhængigt af, hvor godt jeg handler. Samtidig har jeg nogle targets, jeg skal nå, og hvis jeg ikke tjener penge, ryger jeg simpelthen ud.

Hvad er en daytrader egentlig? En daytrader åbner og lukket typisk flere børshandler på en dag. En daytrader er ligeglad med, om markedet går op eller ned, for en daytrader bruger kontrakter, der betyder, at daytraderen også kan tjene penge i et faldende marked. Typisk benytter en trader sig også af gearing, så selv små ryk i markedet kan give både store gevinster, men også store tab. Derfor kræver det en god psyke at være daytrader.dk

Fordelen er dog, at jeg nu sidder i et professionelt miljø med andre professionelle tradere fra hele Europa, og det har en kæmpe værdi for mig. I praksis sidder vi med hver vores egen lille business, men vi motiverer, støtter og inspirerer hinanden ved at lægge vores handler op, så vi kan gennemgå dem sammen. Vi roser hinandens gode handler, og bakker op, når det går mindre godt. 

Der er meget stor forskel på, hvor store beløb, vi hver især handler for. Det er afhængigt af strategi, erfaring og kompetencer, men vi er alle i samme båd og har de samme mål: Vi skal performe, så vi kan tjene penge, og betale vores husleje. Og lige præcis derfor, er det en kæmpe hjælp at være i et positivt miljø, der fokuserer på optimal performance. 

For mig har skiftet været rigtig godt. Jeg er uden tvivl blevet bedre til at handle, og meget bedre til at være ekstrem opmærksom på, hvornår jeg ryger ud af balance. Trading er i meget høj grad et mentalt spil. 

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Hvad er bagsiden?

Noget af det hårdeste ved at være prop-trader er nok, at jeg skal performe konstant. Som en af de garvede prop-tradere sagde til mig: “They squeeze the balls out of you“, for der er ingen virksomheder, der er villige til at tage tradere ind, der ikke kan tjene penge, og der går lang tid før, man ikke er under observation længere. 

For mig betød det, at jeg i begyndelsen havde targets, jeg skulle nå i forløb på 3 ugers perioder. Man kan ikke tåle en tabende periode under opstarten, og det lægger helt klart et ekstra pres på ens psyke.  Noget af det, jeg heldigvis er blevet ret god til, er at ryste gårsdagens handler af mig, kigge på min statistik, og starte på en frisk hver dag. Det er en stor fordel.  

Hvor meget tjener du om måneden?

Jeg laver i snit 5% om måneden, og de meget erfarne kan komme helt op på 15-20% om måneden i snit. Virksomheden tillader ikke, at man går i minus i længere tid ad gangen. Så skal man i hvert fald have en meget god forklaring.

Betyder det også, at du nu er flyttet til London?

Virksomheden ligger i London, og i de første måneder var jeg permanent i London, men nu trader jeg mest hjemmefra, og er bare i London nogle dage om måneden. Når jeg er i London, får jeg et kæmpe boost, men til gengæld har jeg optimal frihed, når jeg sidder hjemme. 

Ud over min frihed og et professionelt miljø, så er der også den helt store fordel for mig, at jeg samtidig får øget min arbejdskapital – så længe jeg tjener penge selvfølgelig. Det står i stærk kontrast til at være selvstændig trader, hvor man ofte skal vælge imellem enten at opbygge sin arbejdskapital, eller at betale sin husleje. Og det at være prop trader betyder jo ikke, at jeg ikke kan handle mine egne konti sideløbende, det styrer jeg sådan set selv.

Aktuelle kurser med Nanna Fick (10% rabat)
Trading for begyndereKlik her for info
Trade via price-actionKlik her for info

I julen kom jeg dog ud for en meget mærkelig oplevelse, der fortæller alt om, hvor mentalt hårdt det er at være trader. Jeg havde netop afsluttet det indledende forløb i London, hvor jeg havde arbejdet under ekstrem høj disciplin i tre måneder stort set ud at have lave de klassiske trader-fejl; det vil sige uden gå ind i en handel uden signal, lukke for tidligt, lade være med at tage profit eller den slags. 

Jeg havde naturligvis i perioden oplevet at læse markedet forkert, helt klart, men jeg havde generelt været disciplineret og fulgt mine strategier til punkt og prikke.

Men i julen sad jeg tilbage hjemme hos mig selv med den handelsplatform, som jeg har handlet på i mange år, og hvor jeg har netop har gennemlevet mange af de traumer, vi som tradere skal igennem, før vi endelig kommer ud på den anden side som profitable handlere. 

Jeg gik i gang med at handle, men det gik på samme måde, som når man er til jubilæum med sin gamle folkeskoleklasse 20 år senere og på et splitsekund ryger ind i den rolle, man havde dengang. 

Jeg placerede en handel, og entry var fin, men da jeg skulle ud af handlen gik det helt galt, og jeg lukkede på et dumt tidspunkt af frygt for at miste min profit. Dernæst gik jeg igen ind i en handel, men nu uden at have signal overhovedet. Min trading begyndte at sejle, og jeg tænkte bare: Hvad f…… sker der!

Det var er et rigtig godt eksempel på, hvorfor trading er så utroligt svært at få succes med. Vi bliver enormt påvirkede af miljøet omkring os, vores fysiske og mentale tilstand, platforme, forventninger og hvad ved jeg – og det påvirker vores trading meget mere, end man umiddelbart skulle tro.

En af de mest smertefulde oplevelser, jeg har haft som trader, var, da jeg på et tidspunkt havde en konto, hvor folk kunne kopiere mine handler. Der var mange ting, der gik galt i den forbindelse og som ikke fungere på den ene eller den anden måde. Men summa summarum var, at min trading var eksponeret, og at mit navn sad klistret på hver eneste handel, og det påvirkede min trading ekstremt negativt. Jeg kæmpede for at komme tilbage til zen, og det lykkedes bare ikke. Mine kognitive evner rakte simpelthen ikke til at overdøve frygten for ikke at kunne stoppe den nedadgående spiral, som så bare fortsatte. 

Man er meget skrøbelig som trader, og i det lange løb er det den mentale kamp, der gør trading så vanskelig. Det er ikke evnen til at læse en graf, men evnen til at få sig selv så meget i balance, at man kan forblive objektiv og trade optimalt, dag ud og dag ind. Ikke en enkelt handel, ikke en uge, men dag ud og dag ind.

Så hvis I sidder derude og syntes, at I kæmper med jeres adfærd, og simpelthen ikke kan forstå, at I bliver ved med at begå de samme åndssvage fejl, så kan jeg kun sige, det er IKKE jer, der er noget galt med. I har bare kastet jer ud i et af verdens sværeste job. I hvert fald, når det ikke kører. Omvendt forvandler trading sig til et af de bedste jobs, når det endelig ”kører på skinner”.

Aktuelle kurser med Nanna Fick (10% rabat)
Trading for begyndereKlik her for info
Trade via price-actionKlik her for info

Så det mentale udgør den helt store forskel som prop-trader?

Ja, og et positivt mindset. I London får jeg en computer og handelsplatform stillet til rådighed og handler udelukkende Dow Jones-indekset. Vi kan være omkring 20 mennesker på kontoret, men det svinger meget, fordi mange også handler hjemme. Alligevel er vi i god kontakt med hinanden, og det fællesskab hjælper mig til at holde fast i min trading-rutiner, så jeg ikke begynder at glide ud ad et uhensigtsmæssigt spor. Kontoret og fællesskabet gør, at jeg holder et positivt og åbent mindset i forhold til min trading, markederne og mulighederne. Jeg oplever faktisk også, at der i London er en stor forskel i forhold til tonen, når man taler med andre tradere. I London er det meget positivt, hvorimod tonen i Danmark hurtigt bliver negativ og præget af jantelov. 

Jeg har nu været en profitabel trader i flere år. Jeg ved, at jeg kan handle med profit, og jeg ved, at jeg (som oftest) kan læse markedet. Jeg kender mine styrker og svagheder, og er efterhånden rigtig god til at være i markedet når jeg fungerer optimalt. Alt det har arbejdet som prop-trader skærpet.

Del denne artikel