Profitér på tech-bølgen – sådan gør du

Udgivet: 2. juli 2018

De amerikanske tech-aktier har i den seneste tid været ustoppelige. Apple-aktien er steget med 99% på ét år. Facebook steget med 92%. Mange havde afskrevet Twitter, men aktien har fået et fantastisk comeback og er nu oppe med hele 150% i forhold til prisen for et år siden.

De kinesiske aktier følger også godt med. Kinesiske Weibo har på det seneste haft et afkast på hele 43%. På en 3 års-horisont er tallene endnu vildere, eksempelsvis er Weibo steget med hele 518% i den periode.

De såkaldte FANG-aktier i USA har igennem de seneste 3 år været et af de bedste steder, man kunne placere sine penge.

De meget stærke afkast inden for tech afspejler en branche, der som ingen andre brancher er i stand til at profitere fra den massive globalisering, som vi har set i de seneste år, og de førende amerikanske og kinesiske aktier står til at profitere af, at klodens befolkning fortsat i stigende grad kommer på nettet.

Det kan være vanskeligt at spotte præcis, hvilke aktier der vil klare sig bedste fremover, og derfor vælger mange at investere i produkter, som samler flere aktier for på denne måde at sprede risikoen.

Tanken er, at man i stedet for at lede efter en nål i en høstak køber hele høstakken!

Markets.com har udviklet et produkt, som de kalder “Blends” og her er tanken netop, at man køber en kurv af aktier, fremfor en enkelt aktie. Et af de mest populære blends kaldes “Social media” og er en sammensætning af en række aktier inden for sociale medier. Lige nu ser vægtningen sådan ud:

45% Facebook: Med over 2,2 milliarder månedlige aktive brugere er Facebook en kolos inden for sociale medier. Verdens største sociale netværk ejer også Instagram (1 mia. brugere pr. måned) og Whatsapp (1,5 mia. brugere) og Facebook Messenger (1,3 mia. brugere), og sidder dermed på en massiv del af de IT-tjenester, som vi bruger til at kommunikere med hinanden.

30% Weibo: Er ofte blevet kaldt det kinesiske fra på Twitter, men overhalede Twitter på antal brugere i 2017. Med 411 mio. aktive månedlige brugere er den kinesiske mikro-blogging service en af hovedaktørerne inden for sociale medier i Kina.

Weibo, også kendt som “den kinesiske Twitter”, har været en af de stærke aktier i det kinesiske tech-boom med en stigning på over 500% på tre år.

 

10% Twitter. Med genindsættelsen af CEO Jack Dorsey har Twitter formået at lave en stærk turnaround, og firmaet står nu stærkere end det har gjort i lang tid. Firmaets har de to seneste kvartaler haft grønne tal på bundlinjen, hvilket er noget nyt, og det seneste kvartalsresultat lå på 61 mio. dollars i overskud. Twitter bliver nu også tilføjet til SP500-indekset, hvilket nogle eksperter forventer vil give aktien et yderligere boost, da flere hedgefonde vil være nødt til at eje aktien.

10% Yelp: De fleste som har været i USA og forsøgt at finde de gode restauranter, cafeer etc. kender Yelp. Med en stigning på 20% i annonceindtægter i forhold til sidste år, er Yelp en aktie, som mange holder øje med.

5% Snap: Snapchat fylder mindst i Markets “social media blend” med sine 5%. Aktien har gennemgået en hård tid på aktiemarkedet, men har unægteligt godt fat i den unge målgruppe. Med 191 mio. daglige aktive brugere kan aktien have et uforløst potentiale.

På Markets-platformen kan du f.eks. finde disse blends ved at søge på “Blend”, eller gå ind under “Trending lige nu” – helt nede i bunden kan man klikke på “blends” og se de forskellige muligheder.

Blends er sammensat ud fra følgende faktorer:

  • Procent af markedsværdi for hver aktie i forhold til den samlede markedsværdi af alle aktierne i “blendet”. Dette bruges til at afgøre, hvor stor vægt aktien skal have ud af den samlede portefølje af aktier
  • Daglig og årlige volatilitet over de seneste to år
  • Korrelationen mellem de enkelte aktier. Dette afgør, sammen med andre faktorer, hvordan aktierne skal vægtes i forhold til hinanden

Blends har nogle af de samme karakteristika som ETF’er, og det giver dem følgende fordele:

  • Bedre risikostyring. Typisk består et blend af 3-6 aktier. Det giver dig mulighed for at diversificere dine investeringer og dermed reducere din risiko.
  • Lettere trading. Platformen konstruerer selv disse blends og står for alle de nødvendige beregninger for at sprede risiko og finde aktier, som har er tilpas forskellige og ikke direkte korrelerede.

Det er på nuværende tidspunkt bl.a. muligt at handle følgende blends på Markets.com:

E-commerce-blend: Med Amazon og Alibaba som drivkraft er e-handel i en voldsom udvikling over hele verden, og med denne blend får du et udpluk af de bedste aktier inden for denne sektor.

US Tech blend: Apple, Google og Microsoft har igennem lang tid domineret den amerikanske tech-scene. Her har du en mulighed for at investere i et udsnit af de bedste tech-aktier fra Silicon Valley.

Social Media Blend: Som beskrevet tidligere i artiklen findes der også en “blend” for sociale medier, som stadig er et område i stærk vækst. Her får man mulighed for at investere i blandt andre Facebook og kinesiske Weibo.

Ønsker du at investere i “blends”? Hos handelsplatformen Markets kan man spekulere i både stigninger og fald inden for de nævnte områder. Blends er gearet 5 gange. Det vil sige, at din investering stiger eller falder med en faktor 5 i forhold til den naturlige bevægelse i kursgrafen. Det betyder, hvis du har købt en blend, at hvis markedet stiger 1%, så vil du tjene 5%, og tabe det tilsvarende, hvis markedet falder.

Hvis du køber en “blend” for 2000 kr. i eksponering, og prisen stiger fra kurs 100 til 105, altså 5 procent, så vil du have tjent 100 kr.. Men eftersom du alene skal stille en margin på 20% (5 gange gearing) skal du alene have 400 kr op ad lommen. Procentuelt vil du således have tjent 25% på din investering. Men falder kursen vil du tabe et tilsvarende beløb, hvis prisen på blenden falder fra kurs 100 til 95.

Gearing giver dig altså mulighed for at opnå en større eksponering end de midler du har stående på din konto. Hvis du for eksempel har 4000 kr. på din konto, vil du kunne åbne en handel med en eksponering på 20.000 kr.

Hvis du er interesseret i at se nærmere på blends, kan du oprette dig på Markets her

 

Del denne artikel