Skepsis omkring rentestigninger fra Fed

Udgivet: 21. september 2017
Janet Yellen kan være på vej ud. Og hvad så med rentestigningerne?

Der var uro på markederne i går, onsdag, hvor den amerikanske centralbank (Fed) fremlagde sin strategi. På mødet stod det klart, at Fed lægger op til rentestigning i december samt hele fem-seks yderligere stigninger i perioden indtil udgangen af 2019.

Centralbanken begynder desuden allerede i den kommende måned at slanke sin balance på 4.500 mia. dollar, hvorefter det for alvor går stærkt i 2022 og frem. Det sker først og fremmest ved, at centralbanken vil geninvestere mindre i stats- og realkreditobligationer.

Hele manøvren er et forsøg på at komme helt ud af finanskriseårene, hvor de store centralbanker har understøttet markedet ved deres opkøbsprogrammer. Nu håber Fed, at markedet snart kan klare sig selv på egne vilkår, men det kræver, at de amerikanske virksomheder fortsætter deres fremgang.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Selvom skruen strammes mener mange analytikere, at der foreløbig ikke er grund til ”panik” i markedet, for selvom Fed slanker sin balance, så er der stadig mange centralbanker, der har kæmpe opkøbsprogrammer. Ikke mindst Den Europæiske Centralbank og den Japanske Centralbank.

Den globale økonomi vil derfor stadig være understøttet af rigelig likviditet og pengeskabelse.

Den første reaktion på talen var en styrkelse af USD, men mange analytikere er samtidig meget skeptiske over for nyheden om 5-6 rentestigninger i de næste par år. Der vi nemlig ske udskiftninger i toppen af Fed meget snart, og i marts ventes det blandt andet, at direktør Janet Yellen er udskiftet. En ny ledelse kan meget vel have nogle helt andre planer for rentestigninger. Især fordi markedet kan risikere at reagere voldsom på, at Fed slanker sin balance. I den situation, kan det være nødvendigt at holde renten i ro.

Umiddelbare vindere efter Feds møde:

Japanske aktier
USD
Amerikanske banker

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app
image_pdfimage_print
Del denne artikel