Sølv kan nå langt i 2024

Udgivet: 23. februar 2024

Året 2024 kan meget vel blive året, hvor sølv bryder igennem. Prisen på sølv har ellers handlet sidelæns i mange måneder, men nu forventer mange analytikere, at sølv tager et spring op i løbet af i år. Og det bakkes op af både fundamentale og tekniske forhold.

For det første forventes den globale efterspørgsel på sølv at nå hele 1.2 milliarder ounce i 2024, hvilket vil markere det næsthøjeste niveau nogensinde. Det fastslår Silver Institute i en nylig rapport. Det er især den enorme og voksende middelklasse i Indien, der efterspørger mere og mere sølv til smykker, men også energi-sektoren, tele-sektoren og forsvarsindustrien kræver sølv til blandt andet solceller, mobiltelefoner, fly, satellitter og avancerede våben. Især de to sidste industrier vokser voldsomt i disse år.

Den anden store drivkraft for sølv er, at de fleste analytikere forventer, at centralbankerne sætter renten ned i løbet af 2024. Netop rentepresset er traditionelt en stor udfordring for både sølv- og guldprisen. Sagen er dog, at begge metaller har formået at holde et relativt højt prisniveau selv under de stigende renter. Analytikerne forventer derfor, at ”proppen virkelig ryger af flasken”, når renterne omsider falder igen, og prisen på sølv dermed får lov at stige frit uden presset fra de høje renter.

“Vi tror, at sølv vil få et fantastisk år, især med hensyn til efterspørgsel,” sagde Michael DiRienzo, administrerende direktør for Silver Institute for nyligt til CNBC. Han forventer, at sølvpriserne vil nå $30 per ounce i år, hvilket vil være det højeste niveau i de seneste 10 år.

Investeringshuset Vontobel – med schweiziske rødder – tilbyder mulighed for, at man kan spekulere i sølvprisen i både opadgående og nedadgående retning. Det foregår igennem bull- og bear certifikater, hvor man, alt efter ens risikovillighed, har mulighed for at geare sin position mellem 2 og 8 gange. Find navnene og søg dem dernæst frem hos f.eks. frem hos Nordnet. Du kan læse mere om produkterne fra Vontobel i bunden af denne artikel.

Også fra et teknisk synspunkt kan det også se godt ud for sølv. På en dagsgraf er prisen på sølv i øjeblikket ved at forme en såkaldt ”opadgående vimpel” eller på engelsk ”bullish pennant”, der er formet over de seneste år.

Lige nu ligger prisen på sølv i bunden af vimpel-formationen, og der bør derfor være en god stigning i vente, hvis det tekniske mønster fortsætter; både på vejen op mod toppen af vimplen, men også videre op, hvis bruddet bliver en realitet.  Der findes også en lang række andre interessante pris-mønstre i sølv, der kan handles både på meget kort og noget længere sigt. På den lange bane viser det sig, at et typisk bear-marked i sølv har været ca. 145 til 160 uger, og netop nu har vi haft en sekulært bear-marked i sølv siden toppen i 2021. Hvis historien skal gentage sig, kan prisen stige i løbet af de næste uger, da vi nu har nået 158 uger i nedadgående retning.

Længden af et bear-market i sølv. (Disclaimer: Historisk udvikling er ikke en pålidelig indikator for fremtidige udviklinger) Source: Aaron, x.com, TradingView.

Dette passer med, at sølv tidligere er steget voldsomt, når rentepresset letter. Set over de seneste 25 år, har sølv steget mellem 250 og 500% hver gang centralbankerne har sendt renterne ned. Man kan kun spå om, hvor meget det vil stige denne gang, når Fed slipper bremsen – hvilken de fleste forventer vil ske i løbet af foråret, når inflationen kommer mere under kontrol.

Sølv stiger traditionelt voldsomt, når renten falder. Det forventes, at Fed lader renterne falde igen til foråret. (Disclaimer: Historisk udvikling er ikke en pålidelig indikator for fremtidige udviklinger) Source: Peter Krauth, x.com, TradingView.

På den korte bane har mange tradere lige nu set et interessant mønster i prisen på sølv, der er gået viralt på det sociale medie X. Her har folk opdaget, at prisen på sølv ofte falder kraftigt, når Comex (råvarebørsen) åbner kl. 10 i New York (kl. 16: 00 i Skandinavien). Efter faldet går der nogle minutter, hvorefter prisen stiger igen.

Det er svært at sige, hvor længe denne tendens fortsætter, men mange private tradere prøver i øjeblikket at benytte sig af situationen. Se grafen længere nede i denne artikel.

Som nævnt giver Vontobel mulighed for at spekulere i prisen på sølv i både opadgående og nedadgående retning, hvilket involverer en gearing mellem 2 og 8.

Gearingselementet gør dog, at en sådan investering ikke passer til alle, da du handler med lånte penge, og derved risikerer, at din position bliver 0 værd, hvis kursudviklingen hurtigt går i den forkerte retning. Hvis du spekulerer i sølv, skal du være opmærksom på, at det er en til tider meget volatil vare, hvilket sammen med gearingen gør, at du skal være ekstra forsigtig. Investorer i Vontobel-produkter bærer udsteders kreditrisiko (risiko for, at Vontobel ikke kan opfylde sine forpligtelser i henhold til certifikaterne. Du kan f.eks. købe Vontobels sølvcertifikater hos Nordnet, hvis du søger efter navnene som du kan finde her.

Se en komplet liste over disse her. På listen kan du bl.a. sortere efter retning på markedet og efter gearingsniveau. Du kan læse mere her hos Vontobel om, hvordan de gearede certifikater fungerer i praksis. Samme sted er det også muligt at læse mere om de konkrete betingelser for sølvcertifikaterne, her fx bullcertifikatet med 8 gange gearing.

Prisudvikling i sølv i januar 2024. Source: Oren Elbaz, x.com (Disclaimer: Historisk udvikling er ikke en pålidelig indikator for fremtidige udviklinger)

Vontobel har betalt for at få ovenstående information om deres certifikater nederst i denne artikel.

Vigtig meddelelse:

Den fuldstændige information om værdipapirerne, særligt strukturen og de risici, der er forbundet med en investering, er beskrevet i basisprospektet samt i eventuelle tillæg og i de endelige betingelser. Potentielle investorer bør læse disse dokumenter, før de træffer en beslutning om investering. Dokumenterne og dokumentet med central information udgives på udstederens hjemmeside, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Tyskland, på https://prospectus.vontobel.com, og de kan hentes gratis fra udstederen. Godkendelsen af prospektet skal ikke forstås som en godkendelse af værdipapirerne. Værdipapirerne er produkter, der ikke er simple, og som kan være vanskelige at forstå. Denne information inkluderer eller vedrører tal fra simulerede tidligere resultater. Tidligere resultater udgør ikke en pålidelig indikator for fremtidige resultater.

Del denne artikel