Aktiehandel: Aberne fik tæsk af menneskene

Udgivet: 15. januar 2018

Sandheden skulle på bordet, da daytrader.dk i oktober 2017 udskrev en aktiekonkurrence mellem mennesker og aber. Baggrunden var, at den amerikanske professor Burton Malkiel engang i 1970’erne påstod, at aber kunne handle aktier lige så godt som mennesker – simpelthen, fordi aktiehandel efter Burton Malkiels mening i bund og grund er båret af tilfældigheder.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Men professorens påstand er i den grad blevet manet til jorden af daytrader.dk, der igangsatte et såkaldt Tradingeksperiment for at undersøge sagen. I konkurrence-perioden klarede 86,6% af menneskene sig bedre end aberne, der til gengæld skvattede ned fra træerne med et minusafkast i periode på 4,2%.

Aberne valgte aktier ved hjælp af et lykkehjul.

Konkurrence foregik på den måde, at en flok tamarin-aber fra Asserbo fik et lykkehjul sat ind i deres bur. De legesyge aber kastede sig over lykkehjulet og valgte på den baggrund en aktieportefølje bestående af blandt andet Bank of America, Pandora, Vestas, Tesla og DSV. Aberne fik derefter 100.000 kroner til at købe ind for på børsen.

Menneskene – i alt flere hundrede – valgte hver i sær selv deres portefølje. Blandt andet på baggrund af den undervisning, der blev givet af daytrader.dk undervejs i forløbet. Her stillede Saxo Bank blandt andet deres eksperter til rådighed sammen med professionel trader Peter Arendt, privat trader Claus Munk Larsen og Heystocks, der arbejder med kunstig intelligens inden for aktiehandel.

Allerede ved kickoff den 3. oktober af Tradingeksperimentet i København præsenterede eksperterne fra Saxo Bank den kinesiske aktie Tencent for deltagerne, og den er siden steget næsten 30%. I samme periode valgte aberne til gengæld at satse på Genmab ud fra tilfældighedsprincippet. Det viste sig at være en rigtig dårlig beslutning, der endte med at give aberne en blodtud på ca.minus 2%.

Tradingeksperimentet og den underliggende konkurrence med aberne blev afsluttet officielt den 22. december, og herefter har det være op til de menneskelige deltagere selv at indberette deres afkast. Resultatet er kommet i dag. Nummer 1 i konkurrencen blev Jesper Boll med et afkast på hele 178,97%. Nummer 2 i konkurrencen blev investeringsrådgiver Peter Fink, der endte med et afkast på 72,4%.

Se et udtræk af abernes portefølje og afkast fra hele Tradingeksperimentet
Se et udtræk af abernes portefølje og afkast fra selve konkurrencen

Denne graf viser med alt tydelighed, at der er forskel på aber og mennesker. Da konkurrencen er afsluttet vælger daytrader.dk selv at overtage abernes portefølje. Afkastet vender dernæst øjeblikkeligt fra ca. -7% til +8,2% i skrivende stund. Se pilen.
Del denne artikel