Kryptohandel: Kan jeg stole på min handelsplatform?

Udgivet: 24. januar 2018

Som ny trader kan der være mange spørgsmål med hensyn til valg af handelsplatform. Kan man stole på sin platform? Kan man trække pengene ud osv. Vi forsøger her at svare på et par af de vigtigste spørgsmål.

Kan jeg stole på min handelsplatform, f.eks. eToro?

Ja, de handelsplatforme, der er præsenteret på daytrader.dk har generelt en høj standard. Du skal sikre dig, at handelsplatformen er underlagt den generelle EU-baserede finansielle lovgivning. Det står typisk nederst på handelsplatformens forside eller under ”about”. Mange brokere har adresse på Cypern, men dette er som udgangspunkt IKKE noget problem i forhold til lovgivning. Cypern er underlagt de samme regler som i resten af EU. På Cypern skal man have tilladelse til at udføre investeringservices (brokervirksomhed) af den cypriotiske tilsynsmyndighed, Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC). Dette betyder samtidig, at virksomheden er underlagt den generelle EU-baserede finansielle lovgivning. Du kan også se, om brokeren er registreret under det danske Finanstilsyn med hensyn til at kunne udbyde finanseringsservice i Danmark. Det kan du gøre via denne side: Virksomheder under tilsyn. Du kan for eksempel se, at handelsplatformen eToro er godkendt i Danmark på denne side: eToro er godkendt.

Hvis virksomheden er godkendt i Danmark betyder det også, at virksomheden er underligt MiFID, hvilket sikrer EU-harmoniserede regler for finansielle virksomheder, der udbyder investeringsservice, herunder fx at stille en handelsplatform til rådighed. Reglerne sikrer et vist niveau af gennemsigtighed på finansmarkederne, hos de enkelte udbydere og sikrer ikke mindst et højt niveau af investorbeskyttelse især for de private investorer.

På daytrader.dk præsenterer vi disse platforme, der alle er regulerede: eToro, PepperstoneMarkets, Saxo Bank, ETX Capital, IG Indeks, Avatrade, Plus500, Nordnet, DeGiro

Kan jeg være sikker på, at få mine penge udbetalt igen?

Hvis brokeren har tilladelse til at udføre investeringsservice i EU og underligt MiFID, har du en høj grad af sikkerhed. Du skal naturligvis være opmærksom på, at der ofte er et gebyr forbundet med at hjemtage sine penge. Dette gebyr kan nemt ligge på omkring 25 EURO.

Kan det være rigtigt, at jeg skal indsende pas og en masse ID-papirer til handelsplatformen?

Ja, når du opretter dig på en handelsplatform gælder samme betingelser, som når du opretter en konto hos din lokale bank. Handelsplatformen skal leve op til regler, der blandt andet sikrer mod hvidvaskning etc. Det betyder, at handelsplatformen med sikkerhed skal vide, hvem du er. Det gælder også adresse-oplysninger, der som regel skal være højest tre måneder gamle.

Risikerer mine penge at forsvinde hos brokeren?

Hvis brokeren har tilladelse til at udføre investeringsservice i EU og underligt MiFID, har du en høj grad af sikkerhed. Dine penge forsvinder ikke bare uden grund. Det er dog meget vigtigt, at du har sat dig ind i, hvordan den enkelte broker håndtere dine handler. Måske investerer du i gearede produkter, hvor gevinst og evt. tab dobles med en bestemt faktor. Dette kaldes gearing. Hvis kursen falder voldsomt kan det betyde, at du hurtigt kan tabe pengene i din investering. Mange uerfarne investorer tror fejlagtigt, at handelsplatformen har ”taget” deres penge. I virkeligheden har investoren selv sat sin risiko for højt, og investoren har måske også undladt at sætte et ”stoploss” i forhold til, hvor tabet burde være indfriet. Hos nogle handelsplatforme er det muligt at tabe mere end sit indskud. Hos andre kan man IKKE tabe mere end sit indskud. Dette gælder for eksempel hos eToro hos Markets, hvor det ikke er muligt at tabe mere end sit indskud.

Du skal også være opmærksom på, at mange handelsplatforme har et in-aktivitetsgebyr. Hvis du ikke handler i månedsvis vil et gebyr typisk blive trukket fra din konto. Gebyret kan svinge fra få kroner til flere hundrede kroner om måneden eller om året. En enkelt handel vil dog udsætte dette gebyr igen, men det er op til dig som privat investor at sætte dig ind i reglerne hos den enkelte platform.

Hvorfor får min handelsplatform dårlige anmeldelser?

På nogle hjemmesider kan folk anonymt give deres mening til kende om alt fra handelsplatforme til butikkers service. Det er meget typisk, at handelsplatforme får dårlige anmeldelser af brugerne. Hovedårsagen til dette er, at det rent faktisk er svært at være daytrader. Mange nybegyndere taber deres penge i forsøget på lynhurtigt at handle priserne på olie, guld etc. Når folk taber deres penge, går deres vrede typisk ud over handelsplatformen. Vreden skyldes ofte, at den private trader ikke har sat sig godt nok ind i, hvad det vil sige at handle meget aktivt – ofte med gearede produkter. En anden kilde til frustration skal findes i, at mange handelplatforme tilbyder indskud og handel INDEN man som investor er blevet godkendt og indsendt ID-papirer. Når investoren senere vil have udbetalt sine penge, mødes han ofte af de lovpligtige krav om identifikation og ID-papirer. I den proces er det vigtigt, at man har tålmodighed og indsender de dokumenter, der kræves. Det er ikke fordi handelsplatformen ønsker at chikanere sine kunder. Papirerne er simpelthen et lovkrav. I øjeblikket bestormes de fleste handelsplatforme af helt nye kunder, der vil handle kryptovaluta. Det betyder, at der er et meget stort pres på handelsplatformene, og det betyder igen lange ventetider. Det bedste råd er at have tålmodighed.

Hvis jeg handler kryptovaluta, betyder det så, at jeg får rigtige virtuelle mønter?

Ikke nødvendigvis. Hvis du skal have virtuelle mønter, skal du bruge en såkaldt wallet. En sådan wallet kan fås på en langt række exchanges, for eksempel Binance. Desværre er flertallet af disse IKKE underlagt den generelle EU-baserede finansielle lovgivning, og du vil derfor opleve meget dårlig investorbeskyttelse ved evt. problemer. Det skete for eksempel for bitfinex, der blev hacket i 2016 med det resultat at bitcoin for 72 millioner dollars blev stjålet. Desuden kan du opleve, at danske banker IKKE vil tage imod dit evt. overskud fra de uregulerede krypto-børser.

I stedet for at købe ”virtuelle mønter” er det derfor mere fleksibelt blot at spekulere i værdien af hver enkelt kryptovaluta, for eksempel bitcon, ethereum eller ripple. Det gøres med en såkaldt CFD-kontrakt eller tilsvarende, der afspejler kursgrafen. Dette kan gøres hos f.eks. eToro eller Pepperstone. Dine gevinster eller dine tab vil blive de samme som hvis du ejede de virtuelle mønter. Fordelen med CFD-handel eller tilsvarende er, at du dermed kan handle igennem regulerede handelsplatforme. Du er dermed underlagt højere grad af investorbeskyttelse. Samtidig sikrer CFD’er, at du du kan shorte dine positioner og typiske gå hurtigere ud og ind af markedet. Desuden er fordelen, at du kan handle igennem de regulerede handelsplatforme og dermed også nemt få din evt. gevinst udbetalt til en konto hos danske banker. Hos eToro køber du rent faktisk kryptovaluta, men da du ikke har tilknyttet en wallet, kan det sammenlignes med CFD-handel, og du har som trader samme fleksibilitet.

Oversigt over artikler om kryptovaluta:

>>> Handelsplatform til at handle kryptovaluta
>>> Daytrader.dk's foretrukne kryptovaluta
>>> Bitcoin eller Ethereum?
>>> Køb Ripple (XRP)
>>> Køb Ethereum (ether)
>>> Køb NEO
>>> Forstå bitcoin på 5 minutter
>>> Invester i kryptovaluta via profitable tradere
>>> Køb bitcoin - sådan gør du
>>> Køb Stellar Lumens
>>> Køb Bitcoin Cash
>>> Køb Ethereum Classic (ETC)
>>> Køb Cardano ADA
>>> Køb EOS
>>> Køb DASH
>>> Kryptotrader viser vejen: 330% aflast i kryptovaluta


image_pdfimage_print
Del denne artikel